Sunday, 22 May 2011

PLAN SELEPAS DEGREE....

huhu..rasa-rasanya macam terlalu awal pulak kan memikirkan tentang apa nak buat selepas habis degree nih..baru je lepas settle semua hardbound la, sticker cd la,exam la,presentation thesis la...aigoo..kepenatan..tapi itu tidak bermakna..tak boleh buat perancangan selepas degree kan?
ada dua jalan...
1) sambung belajar sama ada coursework atau research ( kalau aku ,aku minat coursework,hehe)
2) kerja..kumpul duit utk kahwin..eh..bukan,kahwin je..balas jasa mak ayah dulu..bagi kesenangan kat mereka :)

antara kedua ni, aku prefer sambung belajar...tapi,apa pun depend pada org lar..ak xkire..walaupun ak xde duit simpanan yang byk nak sambung master, tapi ak nak jugak sambung..insyaallah, ak berpegang pada konsep,Allah akan membantu umatnya,sekiranya umat nya melakukan sesuatu dijalan Allah... :)
cuma yang aku keliru adalah, nak ambil coursework atau research? aigoo..pening2x..
KEBAIKAN RESEARCH :

1) Lebih fokus pada satu bende..maknenye..dah ade jalan..contohnya amik polymer...so, pasni study polymer
2) masa yang lebih flexible

KELEMAHAN RESEARCH;
1)masa yang xmenentu
2) hanya sesuai utk org yg berdisiplin
ala..semua kelemahan ni,anda boleh baiki,jadilah insan yang lebih berdisiplin ok?
KEBAIKAN COURSEWORK;
1)sekejap je study
2)belajar mcm 2x.. scope lebih luas..

KELEMAHAN COURSEWORK:
1) lebih general
2) kene duduki exam..and byk assignment!!
hahaa... susah kan nak pilih?
apepun...depend pada individu juga...if xsuke lab..xmo lah amek research,if xnak amek exam., jgn la amek coursework :)

tapi maz ambil coursework :)