Monday, 11 July 2011

APAM POLKA DOT STEP BY STEP

APAM POLKA DOT MAZNI :P

BAHAN-BAHAN
-3biji telur (gred A ) ape-ape gred pun xpe :)
-275gm tepung gandum
-220gm gula halus
-150 susu segar
-3 sudu teh baking powder
-2 sudu teh ovallete( cari yang halal, sebab ada yang dibuat guna lemak babi )
-1 sudu teh essen vanilla
-3sudu perisa sanquick ( yg ni optional..if xnak bubuh pun xpe..kalau bubuh ada la rasa oren sikit )

CARA-CARA

-PUKUL telur + gula + ovallete+essen  vanila (masukkan dalam mesin mixer dgn kelajuan maximum, pastikan sampai   betul-betul putih supaya  kembang)
PUTIH DAN KEMBANG KAN?

- susu segar/susu cair/santan + tepung+ baking powder(tepung diayak), maz pakai susu cair.the best!
-pukul sampai sebati
-bahagikan dua adunan, letak pewarna merah dan pewarna kuning ( optional )
-masukkan dlm piping bag ,tebung lubang (xde piping beg..pakai plastik pastu tebung lubang)
-masukkan dalam bekas cup buat kuih raya tuh
-nak dapatkan bentuk yang cantik, letak bekas cup tu dalam acuan..nanti dia jadi gebu :)
-kukus dalam 20 minit



 ada yang tanya macam mana nak buat dot dot ...dah dapat idea? if ade request maz akan upload step-by-step...jujur ni je kuih yang maz tau buat :) setelah 3kali buat bantat kuih nih... :) usaha tangga kejayaan kan?

TIPS
-pukul telur sampai kembang
-tutup penutup alat kukus dgn kain..dan selalu ganti untuk elak apam ni berlubang-lubang

ni buat sebyk 150... huh.untuk majlis tahlil arwah abah..tadi :) ada rasa oren sikit-sikit ... :) selamat mencuba
                                    

8 comments:

  1. pendamba mawar :pakai piping bag..macam ni..satu adunan tu kita bahagi dua..
    1) merah
    2)kuning ker..
    pastu just dot dot jelah...if xpaham..nanti maz upload yg step by step punye.. :)

    ReplyDelete
  2. @popoi : buat zig-zag pun boleh :)

    ReplyDelete
  3. Klu xnk kukus xpe ker??nk bakar boleh x akak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya xpernah cuba untuk bakar :) lebih elok kalau kita kukus :) kukus 20minit ok :) api sederhana..jgn besar2x ..nanti kang dia merekah :)
      p/s saya pemilik blog ni.. :)mazni

      Delete
  4. "...dan selalu ganti untuk elak apam ni berlubang-lubang "

    maksud akak, kena selalu ganti ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ganti kain tu dik, kan kita balut tudung pengukus kita tu ..untuk serap wap2x air...untuk elakkan die terkondensasi( air tu jatuh), adik kene tukar kain tu setiap kali 20minit selepas dah masak..nak elak dprd wap2x tu terkondensasi :)
      p/s- saya pemilik blog ni..tapi sy terlupa password..trus sy buat blog baru :)

      Delete